Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ChilliRed Administrator foruma
Pridružen/-a: 10.11. 2013, 18:40 Prispevkov: 10
|
Objavljeno: 12 Nov 2013 20:55 Naslov sporočila: Zakaj čili peče in kdo je Wilbur Scoville? |
|
|
Čili peče zaradi posebne kemične spojine, alkaloida imenovanega kapsaicin. On daje našim možganom poseben signal, ki je sicer lažni občutek bolečine, da je snov ki jo jemo izredno pekoča-boleča. Največ kapsaicina se nahaja okoli semen, natančneje v »žilah« s katerimi je seme pritrjeno na mesnati del ploda. Jakost oziroma stopnjo pekočega občutka ob zaužitju čilija merimo z posebno enoto imenovano Scoville. Izumil jo je navdušenec nad pekočo hrano in čiliji Wilbur Scoville. Bil je ameriški lekarnar in dobitnik več nagrad iz farmacije in kemije, med drugim leta 1922 tudi Ebertovo nagrado, ki jo podeljuje ameriška zveza farmacevtov. Med drugim pravijo da je bil tudi velik ljubitelj pekočega in je rad preizkušal različne jakosti čilijev. Da bi lahko meril jakost pekočine je moral določiti osnovno enoto jakosti pekočega občutka. Leta 1912 mu je končno uspelo z postopkom redčenja določiti najmanjšo še zaznavo stopnjo. Poimenoval jo je enota Scoville, po svojemu priimku. Od takrat naprej se Scovillova enota uporablja v vseh lestvicah jakosti pekočega občutka po vsem svetu.
Scovillova določitev jakosti
Iz določene količine suhih čilijev s pomočjo ekstrahiranja z alkoholom izločimo olje kapsaicina, ki ga nato z raztopino sladkorja in vode postopoma redčimo, dokler ni pekoči okus še komaj zaznaven. Okušanje po navadi opravi vsaj pet degustatorjev. Število redčitev, da primerno stopnjo jakosti. Na primer mehiški Jalapeno ima jakost 3.500 do 8.000 Scovillov ker pomeni, da je bilo potrebnih kar več kot 8.000 redčitev dokler se ni več zaznalo nič jakosti. Na žalost pa je takšno določanje za današnje čase zelo nenatančno in odvisno od okusa posameznikov, ki se lahko razlikuje za kar 50 %, zato so se odločili in pričeli za določitev jakosti uporabljati modernejšo metodo določitve.
Vir slike: www.eatmorechiles.com/images/chilitemp.jpg _________________ Let's get chillie in to every home! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
|