Čili Slovenija Seznam forumov Čili Slovenija  
  Zbiranje in deljenje izkušenj pri vzgoji in kulinariki navdušenih gojiteljev čilijev.      Pogosta vprašanja      Išči      Seznam članov  
  · Prijava Registriraj se · Tvoj profil · Zasebna sporočila · Skupine uporabnikov  



Zakaj čili peče in kdo je Wilbur Scoville?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Čili Slovenija Seznam forumov -> Splošni pogovori
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ChilliRed
Administrator foruma


Pridružen/-a: 10.11. 2013, 18:40
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2013 20:55    Naslov sporočila: Zakaj čili peče in kdo je Wilbur Scoville? Odgovori s citatom

Čili peče zaradi posebne kemične spojine, alkaloida imenovanega kapsaicin. On daje našim možganom poseben signal, ki je sicer lažni občutek bolečine, da je snov ki jo jemo izredno pekoča-boleča. Največ kapsaicina se nahaja okoli semen, natančneje v »žilah« s katerimi je seme pritrjeno na mesnati del ploda. Jakost oziroma stopnjo pekočega občutka ob zaužitju čilija merimo z posebno enoto imenovano Scoville. Izumil jo je navdušenec nad pekočo hrano in čiliji Wilbur Scoville. Bil je ameriški lekarnar in dobitnik več nagrad iz farmacije in kemije, med drugim leta 1922 tudi Ebertovo nagrado, ki jo podeljuje ameriška zveza farmacevtov. Med drugim pravijo da je bil tudi velik ljubitelj pekočega in je rad preizkušal različne jakosti čilijev. Da bi lahko meril jakost pekočine je moral določiti osnovno enoto jakosti pekočega občutka. Leta 1912 mu je končno uspelo z postopkom redčenja določiti najmanjšo še zaznavo stopnjo. Poimenoval jo je enota Scoville, po svojemu priimku. Od takrat naprej se Scovillova enota uporablja v vseh lestvicah jakosti pekočega občutka po vsem svetu.

Scovillova določitev jakosti

Iz določene količine suhih čilijev s pomočjo ekstrahiranja z alkoholom izločimo olje kapsaicina, ki ga nato z raztopino sladkorja in vode postopoma redčimo, dokler ni pekoči okus še komaj zaznaven. Okušanje po navadi opravi vsaj pet degustatorjev. Število redčitev, da primerno stopnjo jakosti. Na primer mehiški Jalapeno ima jakost 3.500 do 8.000 Scovillov ker pomeni, da je bilo potrebnih kar več kot 8.000 redčitev dokler se ni več zaznalo nič jakosti. Na žalost pa je takšno določanje za današnje čase zelo nenatančno in odvisno od okusa posameznikov, ki se lahko razlikuje za kar 50 %, zato so se odločili in pričeli za določitev jakosti uporabljati modernejšo metodo določitve.




Vir slike: www.eatmorechiles.com/images/chilitemp.jpg
_________________
Let's get chillie in to every home! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Čili Slovenija Seznam forumov -> Splošni pogovori Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group